Χαλβάς Φαρσάλων ή σαπουνέ

Ο σαπουνέ χαλβάς ή χαλβάς Φαρσάλων, όπως είναι γνωστός, είναι για μας τους μεγαλύτερους, η λιχουδιά των παιδικών μας χρόνων. Τότε, στις μεγάλες γιορτές, που συνήθως συνοδεύονταν κι από τοπικά πανηγύρια, υπήρχε πάντα κι ένας πάγκος με τεράστια ταψιά γεμάτα με ζεστό χαλβά, που μοσχομύριζε βούτυρο και καραμέλα. Δύσκολα μπορούσε να αντισταθεί κανείς! Αυτή την μνήμη μου έφερε στον νου με αυτή την συνταγή του ο φίλος μου και πολύ καλός ζαχαροπλάστης, Ζήσης Γκούντας. Θέλω λοιπόν να την μοιραστώ μαζί σας, για να μπορούμε να τον φτιάξουμε και να τον απολαύσουμε και σπίτι μας.

Υλικά

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 40 ml νερό
  • 550 ml νερό
  • 160 γρ. κόρν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αμύγδαλα (αποφλοιωμένα και καβουρδισμένα)
  • λίγο βούτυρο για το ταψί
  • ζάχαρη και κανέλλα για το πασπάλισμα

Ρίχνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να σκουρύνει, να γίνει καστανό (beurre noisette). Με αυτή την διαδικασία το βούτυρο βγάζει τα αρώματά του και μυρίζει σαν φουντούκι. Το στραγγίζουμε καλά σε λεπτή σίτα ή σουρωτήρι στρωμένο με γάζα.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στα 550 ml νερό. Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα τη ζάχαρη με το υπόλοιπο νερό (40 ml) και την κάνουμε καραμέλα*. Στη συνέχεια, με πολύ προσοχή, ρίχνουμε σταδιακά το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αν δημιουργηθούν κομμάτια απλά συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, θα λιώσουν στη συνέχεια. Μόλις πάρει βράση και πήξει το μίγμα προσθέτουμε το βούτυρο και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε λίγο ακόμη πάνω στη φωτιά. Πρέπει το μίγμα του χαλβά να
ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, για να μην έχει τη γεύση του αμύλου.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το ταψί, αδειάζουμε το μίγμα του χαλβά και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλλα. Ρυθμίζουμε στους 210 – 220 το φούρνο στο γκριλ και βάζουμε το χαλβά, στη πιο πάνω θέση, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει, πριν τον κόψουμε σε κομμάτια.

* Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το στάδιο και να λιώσουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση δε θα βάλουμε τα 40 ml νερό.

Tip
Αντί να βάλουμε τον χαλβά στο γκριλ για να καραμελώσει η ζάχαρη στην
επιφάνειά του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλόγιστρο.