Ψωμί και … ΑΛΑΤΙ

Είναι το πιο διάσημο καρύκευμα του πλανήτη. Δεν λείπει από καμία μαρμίτα, από κανένα πιάτο, από καμία κουζίνα, από κανένα νοικοκυριό του κόσμου όλου.

«Έχουμε φάει μαζί ψωμί και αλάτι», αυτό λέμε όταν με κάποιον μας συνδέουν μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας. Ακόμη είθισται να λέμε για κάτι ότι είναι το «άλας της ζωής», εννοώντας ότι χωρίς αυτό δεν θα είχε νοστιμιά ή ακόμη και νόημα η ίδια μας η ζωή! Σε πολλές, ανατολικές ιδίως χώρες, αρχίζουν ή τελειώνουν μια επίσημη επίσκεψη, προσφέροντας στους υψηλούς καλεσμένους ψωμί και αλάτι.

Tι θα γινόταν αν το αλάτι έλειπε από τις κουζίνες μας; Τι μέλλον θα είχε η μαγειρική; Μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο ακόμη και οι πιο έμπειροι και ικανοί σεφ θα στριμώχνονταν άγρια! Το αλάτι είναι ένα ορυκτό που αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο, είναι άοσμο αλλά έχει έντονη γεύση, με την μοναδική ιδιότητα να αναδεικνύει τις γεύσεις όλων των τροφών! Ιστορικά, το αλάτι έγινε αιτία για πολλές διαμάχες και πολέμους ανάμεσα σε διάφορους λαούς, αφού το εμπόριό του ήταν ανέκαθεν προσοδοφόρο. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους μάλιστα, το αλάτι αποτελούσε μέρος του μισθού των στρατιωτών. (Έτσι προέκυψε και η ετυμολογία της λέξης “salaire”, δηλαδή μισθός). Κάποτε ήταν απαραίτητο για τη συντήρηση των τροφίμων, σήμερα πέρα από αυτό είναι το βασικό καρύκευμα για όλα τα φαγητά. Το παίρνουμε από τη θάλασσα ή το βγάζουμε από τη γη.

Ένα ωραίο μίγμα, που θα μπορούσατε να φτιάξετε μόνοι σας και να το χρησιμοποιήσετε στα ψητά ψάρια σας ή στο κοτόπουλο, είναι να τρίψετε φλούδες λεμονιού και να τις ανακατέψετε με αλάτι, ή να βάλετε ολόκληρα λεμόνια κομμένα στα τέσσερα, σε βάζα με χοντρό αλάτι και να τα αφήσετε για μερικές μέρες.

Στη συνέχεια, θα τα προσθέσετε ολόκληρα στο ταψάκι σας και θα δείτε ότι θα δώσουν μια διαφορετική “πινελιά” στην γεύση του φαγητού σας.

Άλλη ιδέα για να έχετε πάντα στην κουζίνα σας το δικό σας αρωματικό αλάτι, είναι να ανακατέψετε σε μύλο νιφάδες αλατιού με ψιλοτριμμένα τσίλι, κόκκους πιπεριών, αποξηραμένα κρεμμύδια και σκόρδα, θυμάρι, ρίγανη,  σπόρους κύμινου και ό,τι άλλο ταιριάζει στο γούστο σας.

Μπορείτε να καρυκεύετε τα φαγητά σας αλλά και τις σαλάτες σας με αυτό το μίγμα.